Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Οι πόλεις γερνούν! Η νέα γενιά, σε ρόλο αναγεννητικής δύναμης.

Για την ψήφο στα 16.
δημοσιεύτηκε στο neagenia



(του Νίκου Νικολόπουλου)*

Η ελληνική κοινωνία, οι τοπικές κοινωνίες μας, οι πόλεις μας γερνούν. Είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που απασχολεί πολλές κοινωνίες της Ευρώπης και την Ιαπωνία, αφορά στη μείωση των γεννήσεων και την διεύρυνση του προσδόκιμου επιβίωσης με συνέπεια οι νεώτερες ηλικίες να αποτελούν ολοένα και μικρότερο κλάσμα του πληθυσμού. Οι αιτίες είναι πολλές, είναι κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές, έχουν να κάνουν ακόμη με τον χαρακτήρα των πόλεων μας και την ανυπαρξία δημόσιου χώρου προς όφελος του ιδιωτικού. Η γήρανση όμως των πόλεων μας και ειδικότερα του Κορυδαλλού σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί την μία όψη του νομίσματος, η άλλη όψη έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι βασικές υποδομές της πόλης μας, δρόμοι, πεζοδρόμια, οι δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, δημόσια κτίρια, κατοικίες, δίκτυα πάσης φύσεως οργανώθηκαν ή προέκυψαν τυχαία στο πρόσφατο ή στο μακρυνό παρελθόν, έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους ή γέρασαν πρόωρα ή είναι τελείως ανεπαρκείς ως υποδομές να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του 2010. Η πόλη μας είτε ως κοινωνία, είτε ως οικιστικό σύστημα γερνάει, καιρός είναι οι 16χρονοι να μπουν στο παιχνίδι, η αναγκαιότητα της 16χρονης πόλης είναι μία πραγματικότητα.

Συνέπεια της μείωσης των νέων ως ποσοστό στο συνολικό πληθυσμό είναι οι κοινωνίες μας να γίνονται περισσότερο, πατερναλιστικές, συντηρητικές να αδιαφορούν για την αμφισβήτηση και την καινοτομία. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προηγούμενα αλλά και ότι :

  1. Με βάση τα ισχύοντα στον ποινικό και αστικό κώδικα που δίνει διακαιοπρακτικά δικαιώματα σε πολλούς έφηβους από την ηλικία των 15 χρόνων όπως μεταξύ άλλων η έκδοση αστυνομικής ταυτότητας.
  2. Το γεγονός ότι στη Βρετανία εδώ και μία σχεδόν δεκαετία, στις ΗΠΑ σε ορισμένες πολιτείες, στη Βραζιλία, στην Κροατία αλλά και σε αρκετές άλλες χώρες έχει χορηγηθεί η δυνατότητα στους νέους άνω των 16 να ψηφίζουν τουλάχιστον στις τοπικές εκλογές.
  3. Η δυνατότητα που δόθηκε σε νέους άνω των 16 να συμμετέχουν σε κομματικές διαδικασίες ισότιμα με τους ενηλίκους όπως στο ΠΑΣΟΚ, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο στους 16ρηδες
  4. Η αναγκαιότητα να κατεβάσουμε το μ.ο ηλικίας του εκλογικού σώματος αφού σχεδόν το 25% είναι άνω των 65 χρόνων είναι μία υποχρέωση που έχουμε στις νέες γενιές που έρχονται.

Βασικό μέλημά μας πρέπει να είναι η κατοχύρωση σε πρώτη φάση τουλάχιστον, εκλογικού δικαιώματος στις τοπικές εκλογές σε όλους τους νέους άνω των 16 χρόνων είτε έλληνες στην καταγωγή είτε παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα μας και ουσιαστικά πρόκειται για δυνάμει έλληνες πολίτες με τις υποχρεώσεις πρώτα αλλά και τα δικαιώματα και που κουβαλάει αυτή η ιδιότητα.


Παραπομπές:

  1. Και τι πάει να πει Δεκαεξάχρονη Πόλη; (βίντεο από τις Πλειάδες στις 22 Σεπτεμβρίου)
  2. Διακήρυξη για μια Δεκαεξάχρονη Πόλη

ΔΕΚΑΕΞΑΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ